Hakkımızda
Iğdır Meslek Yüksekokulu, Seyahat, Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü’ne bağlı olarak açılan Turist Rehberliği bölümü 2016-2017 Eğitim- Öğretim yılında açılmış bir önlisans programıdır ve aynı dönemde 40 öğrencilik kontenjan ile öğrenci kabul etmeye başlamıştır. Programımız alanında uzman akademisyenlerden oluşmakla birlikte, uygulamalı projelerle dersler yürütülmektedir. Turist rehberliği programının amacı, kaliteli bir eğitim hizmeti sunarak turizm endüstrisi için nitelikli turist rehberleri yetiştirmektir. Bu amaçla, öncelikle Türkiye turizmi hakkında detaylı bilgiye sahip ve Türkiye tarihini, kültürünü, doğasını iyi bilen, iyi derecede yabancı dil bilgisine sahip, hoşgörülü, çalışkan, kendine güvenen, yerli ve yabancı turiste en iyi şekilde hizmet verebilecek turist rehberleri yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Program dili Türkçe’dir. Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Turist Rehberliği alanında ön lisans diploması verilmektedir.
Programdan Mezun Olabilmek İçin Gerekli Koşullar
Öğrencilerimizin Eğitim - Öğretim süreci sonunda mezun olabilmeleri için, Iğdır Üniversitesi Lisans – Ön lisans Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmenliğindeki şartları yerine getirmeleri gerekmektedir.
Programdan mezun olan öğrenci, birliklerin ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin ortak önerileri ve Bakanlığın onayı ile belirlenen yabancı dillerden birinde, Bakanlığın gözetim ve denetimi altında yapacağı veya konusunda uzmanlaşmış kamu kurum veya kuruluşlarına yaptıracağı yabancı dil sınavında başarılı veya yönetmelikle belirlenen yabancı dil yeterlik belgelerinden birine sahip olarak aynı zamanda Bakanlığın gözetimi ve denetimi altında birlikler tarafından düzenlenen ülkesel veya bölgesel turist rehberliği gezisini tamamlayarak Turist rehberliği Ruhsatnamesine ve meslek odalarından herhangi birine üye olarak çalışma kartına sahip olabilmektedirler.
İstihdam Olanakları: Turist Rehberliği programından mezun olan ve gerekli koşulları yerine getiren öğrenci Profesyonel Turist Rehberi unvanını alır. Bağımsız çalışabilecekleri gibi bir seyahat acentesine bağlı olarak Profesyonel Turist Rehberliği yapabilirler. Bununla birlikte yine seyahat acentelerinde, konaklama işletmelerinde, rekreasyon ve animasyon işletmelerinde, kongre, fuar ve organizasyon işletmelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının Merkez ve Taşra Birimlerinde, havayolu işletmelerinde, kruvaziyer gemi işletmelerinde, yat ve marina işletmelerinde, online hizmet veren seyahat işletmelerinde istihdam edilmeleri mümkündür.
Üst Derece Programlara Geçiş: Üst Derece Programlarına Geçiş Önlisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sınavından başarılı olmaları koşuluyla alanlarıyla ilgili lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.